Ana içeriğe atla

03.08.2019 tarihli haberler


Cengiz Sezici hayatını kaybetti
Cengiz Sezici kimdir, hangi dizilerde oynadı

Ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu Cengiz Sezici, hayatını kaybetti.
Hayatını Kadıköy Moda’da sürdüren ve bir süredir sağlık sorunları bulunan eski Yeşilçam aktörlerinden 69 yaşındaki Cengiz Sezici, bu sabah hayatını kaybetti. Yeşilçam tarihine damga vurmuş pek çok kült filmde de yer alan ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu Cengiz Sezici son olarak Star TV’de yayınlanan Söz dizisinde rol almıştı. Sezici’nin bağlı bulunduğu ajansın sahibi Tümay Özokur, sanatçısının kaybıyla ilgili olarak ” Nefes darlığı sorunu vardı. Dün gece hastaneye gitmiş ama bu sabah kaybettik” şeklinde bir açıklamada bulundu.


Beren ile Lúthien’in hikâyesi Derleniyor

J.R.R. Tolkien’in yayımlanmayan metinlerinden derlenerek başlı başına bir kitap haline getirilen Beren ile Lúthien’in destansı hikâyesi Hobbit, Yüzüklerin Efendisi, Silmarillion ve Tolkien’in yarattığı Elfler, İnsanlar, Orklar ve Cücelerle dolu Orta Dünya hayranlarını bir kez daha bir araya getirecek.

Hikayenin konusu ise şu şekilde;Beren ölümlü bir İnsandı, Lúthien ise ölümsüz bir Elf. Önemli bir Elf beyi olan babası, kızının Beren’le olmasına karşıydı ve eğer Lúthien’le evlenmek istiyorsa Beren imkânsız bir görevi yerine getirmek zorundaydı. Beren, Lúthien ile birlikte kötülerin en kötüsü, Kara Düşman, Morgoth olarak da bilinen Melkor’dan en değerli mücevher Silmarili çalmaya çalışacaktı.



RTÜK'ün İnternet Denetimi 

Netflix, BluTV ve Puhutv gibi online dizi ve film izleme mecralarının yanısıra, internet üzerinden yayıncılık yapan dijital platformları yakından ilgilendiren düzenlemeyle bu platformlara Türkiye’de şirket kurma, RTÜK’ten yayın lisansı alma, her yıl yıllık gelirlerinden belirli bir payını RTÜK’e ödeme, hem 5651 ve hem de 6112 sayılı kanunlardaki hükümlere uyma ile RTÜK’ün uygun bulmadığı içerikleri kaldırma zorunluluğu getirildi.

Peki kamuoyunda eleştirilerle birlikte geniş yer bulan bu düzenleme, kimi, nasıl etkileyecek? İşte cevabı…
1- ÖNCE BURADA ŞİRKET KUR...
Öncelikle artık internet ortamından radyo, televizyon veya isteğe bağlı yayın yapabilmek için RTÜK’ten yayın lisansı (izin belgesi) almak gerekecek. Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ın haberine göre bu lisans da Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulan limited veya anonim şirketlere verilebilecek.
Dolayısıyla Netflix gibi merkezi yurtdışında olan platformların Türkiye’de hizmet vermeye devam etmesi için önce Türkiye’de şirket kurmaları şartı aranacak. Dolayısıyla Netflix gibi merkezi yurtdışında olan yayın platformlarına göre yerli oyuncular yeni döneme bu anlamda daha avantajlı başlayacak.
2- LİSANS ÜCRETİ BÜYÜKLERE ÇEREZ PARASI AMA...
Bir diğer unsur internet ortamından radyo yayını sunmak için İNTERNET-RD,  televizyon yayını sunmak için İNTERNET-TV, isteğe bağlı yayın hizmeti sunmak için de İNTERNET-İBYH yayın lisansı sahibi olmak gerekecek. 10 yıllık bir dönemi kapsayan bu lisansların ücretleri İNTERNET-RD’de 10 bin TL, İNTERNET-TV ve İNTERNET-İBYH için ise 100 bin TL olacak.


Bu tutarlar hem Netflix gibi yabancı hem de BluTV ve puhuTV gibi yerli ticari kuruluşlar açısından kayda değer bir tutar değil şüphesiz. Örnek vermek gerekirse, Netflix bu lisansın parasını ortalama 20 aboneden elde ettiği gelirle çıkarabiliyor. Diğer bir ifadeyle, 20 abonenin 10 yılda ödediği toplam tutar, 10 yıllık lisans ücretine bedel. Ancak özellikle internet üzerinden TV yayınını kamuyu aydınlatmak için yapanlar açısından bu 100 bin TL’lik lisans bedeli ciddi bir engel oluşturacak.
3- ABONE VE GELİRİNİ BİLDİR...
Yayın hizmetlerini abone ve/veya kullanıcılara ücret karşılığında sunan kuruluşlar yıllık net satışlarının binde 5’ini izleyen yılın Nisan ayı sonuna kadar RTÜK’e ödeyecek. Yani Netflix Türkiye’den elde ettiği gelirin binde 5’ini her yıl RTÜK’e verecek. Tabi mevcut duruma göre bunun olması pek mümkün değil.
Çünkü genel merkezi ABD olan Netflix, Türkiye’deki abonelerine faturalarını Hollanda’daki birimi üzerinden gönderiyor. Abonelerin ödediği aylık tutarların içinde yüzde 18’lik KDV de yer alıyor ancak faaliyetleri Türkiye’de kurulu bir şirketi üzerinden yürütülmediği için kurumlar vergisi gibi diğer vergiler sözkonusu olmuyor. Sonuç itibariyle bu binde 5’lik ücretin ödenmesi için önce Türkiye’de şirketinin olması; ardından Türkiye’deki kullanıcı sayısını, elde ettiği geliri her yıl RTÜK’e bildirmesi gerekiyor. 
4- YENİ YERLİLER KAPIDA HAZIR BEKLİYOR..
Mevcut durumda Netflix, ABD dışındaki pazarlarda ülke bazında kullanıcı/abone sayısı ve gelir rakamlarını paylaşmıyor. ABD’de New York Borsası’na kote olan şirket, yatırımcılarına da finansal ve operasyonel sonuçlarını bu şekilde duyuruyor. Yani bu madde itibariyle de yerli rakipleri bir adım öne çıkıyor.
Bu durum sadece mevcut yerli platformları değil, yeni yerliler için de bir avantaj olarak öne çıkıyor. Habertürk’ten Mehmet Çalışkan’ın geçen aylarda gündeme taşıdığı gibi Türkiye’de görsel sanatlar alanında en çok içerik üreten yerli yapım şirketi BKM de kendi dijital platformunu kurmak için çalışmalar yürütüyor.
5- VPN, TORRENT…
Yayımlanan yönetmeliğin en çok tartışılan konularından biri de hiç şüphesiz ki içeriklerin denetimi. Buna göre Üst Kurul, medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara, yayınlarının içerikleri nedeniyle program durdurma, yayın durdurma ve lisans iptali yaptırımlarını uygulayabilecek.
Netflix gibi isteğe bağlı yayınlar için program kataloglarını RTÜK’e bildirmek zorunda olacak. Üst Kurulca 6112 sayılı Kanun kapsamında uygun bulunmayan içerikler program kataloğundan çıkarılacak.


Bu durum ise bir yandan denetim ile sansür arasındaki ince ayrımı daha da belirsizleştirirken, diğer yandan da Türkiye’deki internet kullanıcılarının geçmiş yıllardaki erişim engellemeleri nedeniyle zaten oldukça aşina olduğu VPN uygulamaları ve torrent sitelerine yönelmesine yol açabilecek.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

7. Koğuştaki Mucize filminin çekimleri devam ediyor

Güney Kore filmi 'Miracle in Cell No. 7'den uyarlanan '7. Koğuştaki Mucize', kızıyla çok özel ve güçlü bağı olan masum bir babanın adalet arayışını konu alıyor. Güney Kore filmi 'Miracle in Cell No. 7'den uyarlanan '7. Koğuştaki Mucize'nin çekimleri devam ediyor. Mehmet Ada Öztekin'in yönettiği filmde başrolleri  Aras Bulut İynemli , Nisa Sofiya Aksongur, Celile Toyon, İlker Aksum, Mesut Akusta, Deniz Baysal, Yurdaer Okur, Sarp Akkaya, Yıldıray Şahinler, Deniz Celiloğlu, Gülçin Şahin Kültür, Ferit Kaya, Cankat Aydos, Hayal Köseoğlu, Doğukan Polat ve Serhan Onat paylaşıyor.

Afyon'da caz günleri başladı

19. Afyonkarahisar Caz Müzik Festivali 1 Mayıs’taki açılış konseriyle başladı. Festival 5 Mayıs’a kadar sürüyor. Festival, Hüseyin Başkadem’in genel sanat yönetmenliğinde bu sene 19’uncu kez düzenleniyor. NG Afyon’un ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğin açılışında konuşan Başkadem etkinliği ‘bir mucize’ olarak değerlendirdi: “Bu festival benim değil, Afyon’un mucizesidir. Çünkü festivale aklınıza gelmeyecek herkesin bir desteği var. Her işin bir lokomotifi olur. Ben sadece sorumluluğu Afyon’a olan sevgimden, bizi buraya bağlayan köklerimden aldım.” Başkadem, bu yıldan itibaren festivalin destekçileri arasına Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin de katıldığını anımsattı: “Dünyaca ünlü iki  caz  sanatçısı gelecek yıl eğer Afyon’a gelirse, festivalin 19 yıldır amacı, hayali buydu zaten. Bundan sonra bu festival bir hafta değil, 20 günlere belki bir aya yayılacak ve paket programlarla turizm şehri olmaya aday olan Afyon, kültür turizmine başlayacak.” Açılış konserinde Çekya’d

Oksimoron Oyunu Sahipsiz Hayvanlar Yararına Oynanacak

Emre Karayel Oksimoron oyununu 22 Nisan’da Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahipsiz hayvanlar yararına oynayacak.  Emre Karayel, tek kişilik tiyatro oyunu ‘Oksimoron'u 22 Nisan'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde ‘Bana Göz Kulak Ol' derneği yararına sahneleyecek. Biletleri biletix ve tiyatro gişesinde satışa çıkan oyunun tüm geliri dernek tarafından sahipsiz hayvanların tedavi, mama, barınma gibi ihtiyaçlarında kullanılacak. Robert Dubac'ın yazdığı Zeki Enes Akkan'ın uyarladığı Tatbikat Sahnesi prodüksiyonu olan oyunu Erdal Beşikçioğlu yönetiyor. Özge Özder, Aslı Tandoğan, Ayça Varlıer'in öncülüğünde kurulan ve üyelerinin büyük çoğunluğu sanatçılardan oluşan Bana Göz Kulak Ol Derneği, öncülük ettiği önemli projelerle tanınıyor ve hem sahipsiz hayvanlara, hem de hayvan haklarına yönelik medyada farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Oksimoron Nisan programı: 20-21 Nisan İstanbul Baba Sahne 22 Nisan İstanbul Caddebostan Kültür Merkezi